Plascon House Tour: A Trendy Tiny Courtyard Home

With only 110m2 of space in an awkward, narrow location, how would you best design a home of your dreams? Petite yet functional, designers went all out to convert this former train garage in West London into a trending tiny home!

Let’s take a closer look…

Architect Edward Martin immediately saw the potential in this unique space and dreamed up the vision to create a beautiful, modern living space with courtyards that invited outdoor living. The client’s brief was to demolish an existing single-storey storage garage and construct a new two bedroom house in an awkward space between rear terraced gardens and a row of garages in West London.

To respect the tight planning constraints of the site the concept was to create three external courtyard spaces around the original form of the garage that would help bring light deep into the proposed plan. Glass windows and doors were inserted alongside wooden panels to create this striking exterior, leading outdoors to the tiny yet functional courtyard spaces.

The interior open plan spaces feel large thanks to the high ceilings and skylights which work together to welcome in natural lighting. It was not possible to place windows in the boundary walls, so skylights were positioned above each family space. A simple layout with minimal furnishings also keeps this room feeling clean and uncluttered, adding to the illusion of space in this area.

The home consists of three levels, one of which houses the kitchen. Glass walls on either end with open balconies help to create space and open up the interior, welcoming the outdoors in.

The material palette was kept simple to allow the different spaces to flow into each other, using off white walls, cedar battens and oak parquet flooring. The spaces were then framed by the black crittall style windows and doors. The striking black accents are ideal here, popping against the warm timber tones of the home’s external facade.

The sleek wooden flooring and all-white interiors are refreshing and beautifully minimalist, adding to the residence’s modern simplicity.

Contact: Plascon

via

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here