Leon Saven Design gets award for architecture

November 24, 2015

Local architectural firm, Leon Saven Design, has been awarded the 2015 Award for Architecture by the Cape Institute for Architecture (CIFA) for their significant contribution to Cape Town Architecture through the restoration and redevelopment of a 125 year old tobacco-packing warehouse, in de Waterkant, and we are glad to hear of the news.

With their impact on tourism and job opportunities, the Western Cape’s historic buildings are far more significant than their heritage alone, and CIFA therefore seeks to ensure that the architectural heritage of the province is cared for, so that it can be appreciated for generations to come.

Urban Renewal projects are a key focus of Leon Saven Design. With over 30 years in the industry, Leon’s passion for design, combined with his holistic and integrative approach, has seen his practice making a valuable contribution to the rejuvenation of the Mother City through a number of noteworthy projects. The skilled design team consisting of architects and interior designers are focused on pushing the limits, always innovating and refining to achieve the best solution for each unique project.

Leon believes in a mindful approach to design, each project requiring careful attention to the detail, with great consideration for the greater urban context. According to Leon Saven, “We set out to give each project its own distinctive character by combining our strong understanding of space and materials, with the soul and character of the building”.

The restoration of a 125 year old (1890) tobacco-packing warehouse saw the addition of two floors including a mezzanine level with over 300m² of office space for an art gallery or design studio. Combined with an outdoor deck, this space offers exceptional views of Cape Town’s city and harbour. This heritage building was given a dramatic face-lift with a lightweight steel and glass structure placed over the original exposed brick building, while internally, permanent steel formwork, air conditioning ducts and electrical power trunking are exposed; making for an elegant, contemporary series of spaces. The main entrance is a steel, timber and glass pavilion, located in the raised courtyard of the Hudson Building.

leonsaven1

Leon-Saven-Design1

Leon-Saven-Design2

Leon-Saven-Design4

Contact Leon Saven Design

SA Decor Buyers Guide

No Comments

Leave a Reply